Когато детето тръгне на детска градина


Резултат с изображение за детска градина


   Вашето мъниче вече порасна, мама и татко са на работа, а бабите са все още млади и се трудят. Тук идва въпросът: "Да започне ли детето да ходи на детска градина?" Всеки  има мнение по този въпрос. Едни ще кажат: "Ама как, то е още малко!" или "Ти до кога ще гледаш?". Идват и мненията, че в детската градина детето ще се социализира много по-лесно, ще общува с деца на неговата възраст и ше си намери приятели. По мое мнение е по-добре детето да ходи на детска градина (не говоря за задължителните трета и четвърта група, т.е. от 5 годишна възраст), още от три годишна възраст.

   Първо трябва да си признаем, когато детето отива на детска градина му е много тежко- то не се е разделяло с родителите си, не знае къде отива, не познава учителите. Но може да познава някои от децата, ако са играли заедно или родителите им са приятели.
   Хайде да не се лъжем, това е тежък момент и за родителите, вие не сте свикнали да се разделяте с децата си, искате да знаете какво прави всеки един момент от деня. Спокойно мили родители, в детските градини не е страшно.


 Ето го и големия проблем: 

Как ще свикне детето в градината?
    

   И така... Ето го моментът- детето е вече записано в детската градина, и днес му е първият ден. Влиза в занималнята, вижда най-различни играчки, усмихната госпожа, други деца, които си играят. Вижда Вас и е спокойно. В първите мигове всичко изглежда толкова прекрасно, детето е захласнато, не плаче, струва ви се, че всичко е като в приказка. Но след като се разделите или още докато сте там, вашето съкровище се натъжава и започва да плаче. Ето някои полезни съвети, които ще помогнат на детето за по-лесна адаптация:
   
1. Поговорете с детето предварително. Обяснете му, че в детската градина е много хубаво, там децата играят, пеят, танцуват, учат много стихчета и првят най-различни картички, подаръци и т.н. Поговорете и за режима, който се спазва- в градината всички закусват заедно, всички обядват. А след това лягат да поспят, понеже много са се изморили от игрите сутринта и им е нужна почивка, за да имат сили за игри по-късно. 

    А сега от гледна точка на учител да Ви споделя: още рано сутринта започва режимът в детската градина- всички се събуждат заедно с утринна гинмнастика, след това идва и закуската. Следват педагогическите ситуации (спокойно, не са уроци като в училище- децата пак учат, но под формата на игра. В детската градина всичко е игра, дори и ученето.). Така сутринта минава много неусетно, децата са се изморили, ако времето позволява са играли в двора на детската градина. И ето- стана време за топъл и вкусен обяд. След като се нахранят децата, лягат за следобеден сън, нали трябва да "заредят батериите",  а след това събират енергия чрез следобедната закуска и отново следват много игри.

2. Подгответе детето си за самостоятелния живот- научете го да се обслужва само- да се облича и съблича, да си обува обувките, да си измива ръцете със сапун, да се храни самостоятелно, да ходи в тоалетна само. Всичко това ще накара детето да се чувства по-голямо, да се радва, че може само да се обслужва. 
   Много е забавно, когато малките деца се обличат сами, моята дъщеря си обуваше блузата най-редовно. Виждаше ръкавите и тръгваше да си пъха крачетата там- повярвайте, много е забавно, но не съм й правила забележки, тя сама се научи кое как се облича. 

3. Мили родители, моля Ви не плашете децата с госпожите, лелите или друг персонал от градината. Така само ше навредите на детската психика. По този начин Вие настройвате децата срещу хората, които ще го обгрижват цял ден. А те от своя страна ще изпитват страх от тях, ще ходят с нежелание в детското заведение, ще измислят 1001 причини само и само да не ходят там.

 4.  Друг вариант за по-лесна адаптация според много проучвания е родителят да остава с детето в градината, поне първите дни. А някой замисляли се, че след като мине този период, детето ще търси мама, например. И какво се случва след като мама вече я няма- отново мъничето се разстройва и започва да плаче. 

   Мен ме съветваха да оставя детето сутринта и след като се наобядва да го взема- осъзнах, че това също е грешно решение. След известно време, дъщеря ми свикна да я вземаме след като се нахрани, няма да Ви обяснявам какъв шок беше за нея, когато са й обяснили, че днес трябва да остане да спи в нейното легло. 

   А ако позволяват в градината, детето може да си носи своя любима играчка. Така то ще се чувства много по-спокойно и сигурно, ще има нещо познато с него.
   
   Била съм свидетел как майката води детето си на градина и му казва: "Сега аз отивам на работа, ти също си на работа. Довечера ще ти дадат парички и така ще помогнеш на тате и мен да платим сметките.". Без да знае детето, майката му оставя стотинки в гардеробчето, а вечер госпожата ги взема и ги дава на детето- това му е заплатата за деня. Иде си нямате каква усмивка изникваше всеки път на малкото личице, когато вземаше в ръчичка стотинки, а след това казваше: "Сега мога да ги дам на мама!". 

   В нито една книга или сайт, или където и да е няма да намерите точна информация как да се адаптира детето Ви в детската градина. Причината е много ясна- всяко дете е различно. Едни деца привикват много бързо, други много бавно. Не се тревожете ако нещата се случват според вашите очаквания. На моята дъщеря й беше нужна почти една година, за да свикне с детската градина. 

   И най- накрая: повечето деца ходят с нежелание отначало на градина. Но след като мине периодът на адаптация идва въпросът: "Ние защо сме почивка, искам на градина!". Повярвайте ми, в понеделник е много интересно в градината- всички искат да разкажат какво са правили в почивните дни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар