Как да отглеждате деца, които да ви помагат

 Ð ÐµÐ·ÑƒÐ»Ñ‚ат с изображение за деца помощници
  Искате ли да отглеждате деца, които са помощници? Деца, които помагат на другите, защото са истински добри хора и искат да помогнат? Ето 7 начина да ги научите да бъдат помощници и 20 идеи, които могат да направят сега.

  


Да си признаем, живеем във време, в което младежите не са научени да помагат на хората около тях. Не говоря само за помощ в домакинството.
   Ето един пример: преди време си взехме нова готварска печка и трябваше да я приберем у дома. Проблемът пред който се изправихме е, че ние живеем на четвъртия етаж, а няма асансьор. Сами се досещате - трябва да се носи на ръце по стъпалата... Пред блока имаме пейка с маси, на които сядат много младежи, които не са от нашия квартал. Много тъжно ми стана, когато аз и съпругът ми носим печката до входа, а тези млади хора ни погледнаха и се изкикотиха ("Тези ще се мъчат."). Един възрастен съсед ни се притече на помощ (благодарна съм му за което) и ни помогна да качим печката. Та този човек, 80- годишен, направи забележка на децата, защо стоят и не ни помогнаха. Едното момче каза: "Да не са ми родители, че да им помагам!". Е, останах без думи.
   Нито аз, нито съпругът ми сме възрастни (трийсетте ги минахме), но сме отгледани от родители, които са ни научили на човещина.
   По този повод реших да напиша тази статия, а тя да покаже на родителите на такива деца, че не е нужно да се помага само на роднини.
   Понякога, някой съвсем непознат, има нужда от помощ. И нищо не ни пречи за бързо да му помогнем- хора сме все пак. Но това отношение към хората се възпитава от рано- докато децата ни са още малки.

  Искам децата ми да бъдат хора, които помагат на  другите, които да протегнат ръка към някой в нужда. За някои деца, това е нещо нормално. А други трябва да се научат как да помагат и кога.
За щастие, можем да научим децата си да бъдат помощници и да предлагат помощ на хората около тях. Но всичко започва от възпитанието в къщи.

   Как да насърчаваме децата да бъдат помощници: 

Свързано изображение

1. Очаквайте  да помогнат
   В нашето семейство очакваме децата ни да помогнат. Често им казваме: „В нашето семейство всички ние помагаме.“

   Това е особено полезно, когато се връщаме от пазар, а торбите с покупките са много. Децата ни не влизат вътре. Те ни помагат да разтоварим колата. Най-малките могат да носят кутия зърнена закуска или нещо друго, а по-големите деца носят чанти. Тогава те помага да се разтоварят покупките. След това всеки прибира покупките на определеното място - все пак това е храната, която ние ще консумираме, която е и за тях.

2. Помолете ги да помогнат на братя и сестри.
   За целенасочено изграждане на положителни братски отношения, моля моите деца да си помагат със задачите. Когато отделят време да си помагат, те се чувстват по-свързани помежду си.

   По-големите братя и сестри могат да подадат пелената на бебето, за да може мама да я смени. Могат да дадат играчка на братчето или сестричето си. А защо не и да му дадат шишето - да му помогнат да пие вода. А ако разликата в годините им е по-голяма, големите каки и батковци могат да помагат в обличането на малкото дете.

3. Похвалете детето си, когато помага на някой друг.
   Когато децата помагат, без да сме ги молили може да им казваме: "Благодаря ти, много помогна!" След това задаваме въпроса: "Как се чувстваш сега, нали ми помогна?". Винаги отговора е положителен: "Много съм щастлив!" или "Много ми хареса!". Ето това кара нашите деца да се чувстват полезни - доброто чувство, да чуят благодарности и някой да ги похвали за свършената работа.

4. Напомнете им да попитат дали могат да помогнат
   Не всеки човек иска помощ. Детето трябва да се научи, че когато види някой да се затруднява или да има нужда от помощ, важно е да го попита: „Мога ли да Ви помогна?“. Защото понякога помощта може да не е искана, без значение от това, че намеренията на детето са добронамерени. Получаването на съгласие от някого, на когото искаме да му помогне е обичайна учтивост.

5. Задайте задължения
   В нашето семейство си разделяме домакинските задължения. Децата не очакват благодарност или похвала когато изпълнят тяхната част от домашните задачи. Все пак те живеят заедно с нас, това е техният дом - те също имат задължения.

   Има много причини, поради които децата се нуждаят от домакинска работа, но един от тях е, че те трябва да помагат, без да се оплакват. А и един ден и те ще имат семейства и трябва да са подготвени за семейния живот.

   А когато са в къщата на приятел, те ще знаят как да изчистят масата, да помогнат с чиниите и да почистят след себе си.

   Децата ни могат да изхвърлят боклука, така ако съседът ги помоли ще вземат и неговия. Знаят как да нахранят домашния любимец. А ако техен приятел е извън града, те ще знаят как да се погрижат за неговото животинче.

6. Запишете по-големите деца за доброволна работа.
   Така те се учат как да извършват истинска работа, но също така се учат как да бъдат помощници в общността като цяло. Когато не стоим над тях да им казваме как да помогнат, те се учат. Макар и да правят някои грешки, те сами ще ги осъзнаят и ще се поправят.

 Доброволна работа може да бъде почистването на някой район в града, благотворителна кампания и т.н.

7. Цялото семейства са доброволци.
   Намирането на възможности за доброволци за малки деца може да бъде трудно. Но това не е пречка цялото семейство да участва в така кампания. Например даряване на храни в хранителна банка - така ще се помогне на много хора, които нямат храна.

   Може да се даряват учебни пособия на някое дете в затруднение.

   Повечето общини за Коледа правят изложба на картички - децата, заедно с техните семейства ги изработват, а готовите картички се подаряват на хора от социални домове.

   В интернет пространството има много инициативи, които целят да се помогне на хора в затруднение. Това е един прекрасен начин да научим децата си да помагат на другите, да ги зарадват. А и ще им дадем и личен пример.


Ето и някои простички начини, по които децата могат да бъдат помощници:


1. Да подадат закуската на своя брат или сестра;
2. Когато някой изпусне нещо да му го подадат;
3. Носенето на хранителни стоки (торба или кутия със зърнени храни);
4. Когато някой помоли детето да му донесе нещо, то да го даде;
5. Да търси заедно с вас нещата от списъка за пазаруване;
6. Почиства разлят сок, дори и да не е виновно;
7. Нахранва домашния любимец и го разхожда;
8. Подрежда изгладените дрехи, за да не са разхвърляни;
9. Да прочете или разкаже приказка на по-малкия си брат или сестра;
10. Да помага на по-малкия си брат или сестра да се облече и обуе за разходка;
11. Да отвори или затвори врата на хора, които влизат или излизат от магазина;
12. Взема боклук от земята и го изхвърля в коша;
13. Ако има възможност да помогне на съученик - да му даде молив, химикал или друго;
14. Ако съседът няма възможност да си изхвърли боклука да му го вземе, или да напазарува
      вместо него;
15. Да предложи вода на пощальона;
16. Ако намери загубен предмет да потърси собственика му (тук  може да се използват и
       социалните мрежи);
17. Ако някой се е наранил да му даде лед;
18. Да люлее малко дете на детската площадка (да не е негпвп братче или сестриче);
19. Да помага по време на готвене (децата обичат да готвят);
20. Да се грижи за цветята, или ако съседът ви го няма да полага грижи и за неговите
      растения.

   Още от малки, нашите деца трябва да се научат да помагат без да чакат отплата за тяхната постъпка. Това ще повиши тяхното самочувствие, ще ги обогати като личности.
   Да бъдат помощници, означава че правят света по-добър, така ще направят някой друг щастлив, макар и за кратко.



Няма коментари:

Публикуване на коментар